4 min

Den beste metoden.

Finnes det vrikelig en beste metode eller fungerer alt?
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Hva er den beste metoden?

Om jeg hadde fått en krone for hver gang jeg fikk det spørsmålet ville jeg vært en rik mann. Senest i dag fikk jeg høre spørsmålet tilfeldig mens jeg gikk forbi to stykker som diskuterte og den ene hadde virkelig svaret. Man måtte trene hver kroppsdel maks en gang i uken, treningsøktene må aldri vare lenger enn 45 minutter på grunn av T/C-ratioen (Les: forholdet mellom testosteron og kortisol) og alltid baseøvelser først i 12,10,8,6,4 repetisjoner og deretter 3 x 12 på 2 isolasjonsøvelser. Unødvendig å si ble nysgjerrigheten min vekket. Store hodetelefoner kan virkelig få andre til å tro at du ikke følger med i samtalen…

Det endte uansett til slutt opp med at vedkommende som gav råd fortalte at ”det funka´for meg”. Som kuriosa var det en del av samtalen at større muskler var målsetningen og at han som gav rådet ikke veide mer enn kanskje 70 kilo dryppende våt på en høyde av 180 cm over baken.

Når det er sagt så er det absolutt ikke en forutsetning å ha store muskler selv for å kunne bygge muskler på andre. Det finnes utallige eksempler på mennesker som ikke er muskelberg selv, men som har fantastisk kunnskap innen emnet. Men, de går ikke ut og sier ”det funka+ for meg” men heller at det er det som klientene har raskest resultater av.

Hva er poenget med denne innledningen? Det er ikke på noen måte ment å provosere noen ved å rakke ned på andre, noe jeg er helt sikker på at dere alle forstår. Om noen allikevel tar dette provoserende ber jeg om unnskyldning for at du oppfatter det slik, det er ikke intensjonen. Hva er intensjonen da spør du? Bare en liten tanke…

Det virker som om noen fortsatt tror det finnes en ”best metode”.  Newsflash: den finnes ikke. Det finnes derimot mange ulike metoder som fungerer fantastisk bra om den benyttes på riktig måte. Eksempler er Børge Fagerli sin ”Myo-Reps” er eksempel på en metode som riktig applisert i mine øyne kan bygge muskler på et skjelett og Cluster Training bygger styrke som bare det. Allikevel er det ikke en metode som fungerer ”best”. Spør du Børge vil du se at treningen varieres og at alle metodene har sin plass. Det som derimot går igjen er at variasjonen er kontrollert, gjennomtenkt og har en rød tråd i seg. Du vil aldri se Børge ene uken be deg om å gjøre benkpress 3 x 3 reps for neste uke flyes 2x 30. Det du derimot vil se er mer uerfarne og mindre dyktige mennesker gjøre det og gjerne fra en uke til en annen mikse metoder, verktøy, og teorier og oftest med det resultat av man ikke oppnår det man ønsker.

Derfor har jeg en liten appell til deg, i følgende rekkefølge:

  1. Sett deg en målsetning som du bestemmer skal være den viktigste i 3 måneder.
  2. Studer metodene som gir deg akkurat dette resultatet
  3. Velg ut 3 ulke metoder og benytt disse i en måned hver
  4. Evaluer fremgangen ved å loggføre resultatene
  5. Gjenta

I løpet av noen få måneder vil du da ha opparbeidet deg et grunnlag for å forstå hvilke metoder som fungerer på hva og sakte men sikkert vil du bli en dyktig trener og skape resultater på deg selv eller andre.

Om du er usikker på hvor du skal starte, følg vår serie "36 uker til en ny kropp".

Bruk tid. Verken mennesker som Børge Fagerli, Roger Holmedal, Martin Norum eller andre har gjort noe annet enn å studere, prøve og feile. Alle bruker tid på å lære. Om det stemmer at 10.000 timer må investeres for virkelig å beherske et fagfelt er det bare å begynne. Nedtellingen har startet: 10.000, 9.999, 9.998…

Publisert: 17.09.2013 KL. 11:35
Kategori: Tips og Kuriosa

Har du lest disse?

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.