3 min

Hva om vi i stedet fokuserte på treningsglede?

Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

En gang var vi alle nybegynnere. Ny i noe betyr at vi verken behersker sjargongen og terminologien, kodene og reglene eller forventninger og krav. I den situasjonen er vi alle litt ubekvemme, kanskje med unntak av Pippi Langstrømpe (”Det har jeg aldri gjort før, så det er jeg sikkert flink til”

Samtidig som vi i treningsbransjen ikke alltid forstår hvorfor alle ”de andre” ikke trener så søker vi oss elv fra ubekvemme situasjoner og verdener som vi ikke behersker. Jeg fikk selv en smak på dette med møte med en dataekspert fra Microsoft som snakket et språk jeg ikke forstod. Min første impuls var å gå derfra da jeg følte meg utrolig dum. Men, i stedet spurte jeg ha om han kunne snakke ”mitt språk” (les barnehagespråk) slik at jeg også kunne forstå. Hans evne til å forklare gjorde at jeg faktisk følte mestring og forståelse av en ny verden. Hvor skyldig følte ikke jeg meg når jeg forstod at det er dette vi gjør med alle de som kommer til vår verden; får de til å føle seg inkompetente og usikre. Vi kaster om oss med termer som Time Under Tension, sett og reps, pauselengde, muskelfibertyper, ulike navn på øvelser og proteiner, karbohydrater og fett som om alle forstår det. Faktum er at ikke alle gjør det. Det er stort sett bare vi i vår verden som forstår hva vi snakker om. Om man i tillegg legger til at disse nye møter veltrente individer i riktig treningstøy som til og med vet navnet på og hvilken vei man skal sitte i de ulike maskinene er det ikke rart at medlemmer på treningssenter bare oppgår til under 15% av Norges befolkning.

Hva om vi i stedet for all korrekt terminologi og ”rett og feil” fokuserte på at noe alltid vil være bedre enn ingenting og at ”helt ok” er bedre enn å ikke gjøre noe.

De siste ukene har jeg fått en liten oppvåkning i forhold til hva vi gjør og jeg har vært like skyldig som alle andre i feilene som er gjort.
I mye større grad enn før bør treningsglede få en større plass slik at vi faktisk sakte men sikkert kan øke vanskelighetsgraden for de som faktisk ønsker det. Jo lenger man gjør noe, jo bedre blir man på det og dersom man lar mennesker synes at trening er gøy lenge nok vil de etter hvert også bli dyktigere og dyktigere. Til slutt er det kanskje færre av ”de andre” som ikke er fysisk aktive. Tross alt vil det gjøre en stor forskjell for alt fra individet selv, familie og samfunnet.

Publisert: 26.06.2014 KL. 07:16
Kategori: Tips og Kuriosa

Har du lest disse?

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.