3 min

Vi vet jo egentlig

Ikke så mye er nytt under solen siden 1908.
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Siden jeg anser meg selv som gammeldags har jeg gjennom hele livet prioritert å kjøpe bøker. Til min kones store ”glede” har det resultert i et bibliotek hjemme i huset vårt.  Her har jeg hundrevis av bøker fra gammel og ny tid og en av de eldste ble skrevet i 1908. Dette er selvsagt en treningsbok og det fascinerende er at i denne boksen står de fleste treningsmetoder vi i dag benytter beskrevet. I tillegg til ulike metoder er prinsippene som ligger bak det meste av det vi utfører av trening i dag også beskrevet i detalj. Hvordan har det seg da at vi i dag allikevel er usikre på hvilke metoder som fungerer og hva vi bør gjøre for å oppnå resultater?


Av en eller annen anledning så er vi redde for å gjøre feil. Når vi overlesses av nye teorier, ny forskning og nye metoder så blir vi usikre og tror at alt vi har gjort tidligere er feil. Min gode venn Børge Fagerli forklarte misforståelsen på en fin måte. Han sa at selv om en ny metode kan gi ytterligere forbedringer så kan det være så liten forskjell som 97,4% rett i forhold til 97,5% med den nye metoden. Forskjellen er derfor marginal om noen.

Trening, ernæring og helse er på det grunnleggende nivået mye enklere enn vi i dag forsøker å få det til å bli. Generelle prinsipper for trening er prinsippet om progresjon som sier at vi bør øke belastningen på kroppen regelmessig og prinsippet om kontinuitet som sier at vi bør gjøre det regelmessig. Dette i tillegg til prinsippet om spesifisitet  som sier at vi blir gode på det vi gjør og prinsippet om restitusjon sier sier at vi må kunne hente oss inn fra økt til økt gir oss de fleste tingene vi behøver for å skape resultater.
Øk belastningen regelmessig, tren regelmessig på det du ønsker å forbedre og se til at du er restituert fra økt til økt så kommer resultatene av seg selv. I de aller fleste tilfeller er mangelen på å følge disse prinsippene årsaken til mangel på fremgang.

Innen ernæring er reglene like enkle egentlig. Først og fremst må energibehovet dekkes. Om man vil opp i vekt må man spise mer enn man bruker og vil man ned i vekt må man spise mindre. I tillegg til dette må næringsbehovet i form av proteiner, karbohydrater og fett, samt vitaminer og mineraler dekkes. Om man av en eller annen anledning ikke dekker sine næringsbehov kan man vurdere kosttilskudd eller så kan man faktisk spare de pengene og drikke vin i stedet….

Vi leter ofte under feil stein for å finne svarene og dersom du ikke får de resultatene du ønsker ville jeg først gått tilbake til å se om du dekker disse grunnleggende forutsetningene eller om du har komplisert det for mye. På lik linje som at man i blant trykker på AV knappen på pc fordi den har låste seg, re-starter routeren eller rykker tilbake til start i Monopol bør man i blant løfte blikket og se om man har bommet på noe av det grunnleggende.
 

Publisert: 02.08.2014 KL. 11:52
Kategori: Tips og Kuriosa

Har du lest disse?

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.